Aşkabat Uluslararası Havaalanı Projesi - Maccaferri
EuroGeo 6 Kongresi’nin Sponsoru Olduk
Ekim 6, 2016
Drenaj Geokompozitleri
Ekim 11, 2016

Aşkabat Uluslararası Havaalanı Projesi

Aşkabat Uluslararası Havaalanı Projesi

Maccaferri Aşkabat Uluslararası Havaalanı Projesi’nde
Türkmenistan’ın sembolü olan “Laçin Kuşu” formunda inşa edilen ve 2013 yılında yapımına başlanan Aşkabat Uluslararası Havaalanı Projesi’nin açılışı Eylül ayında gerçekleşti. Polimeks İnşaat Alt Yapı İşleri Proje Grup Müdürü Ender Başar, Aşkabat Havaalanı Projesi ve projede neden Maccaferri ile çalıştıkları hakkında bilgiler verdi.

Aşkabat Uluslararası Havaalanı Projesi

Polimeks İnşaat, kurulduğu 1995 yılından bu yana Türkiye ve yurtdışında anıtsal yapılardan hastanelere, arıtma tesislerinden hava alanlarına kadar çok geniş ölçekte projeleri, tamamen işler halde hayata geçiriyor ve “anahtar teslim” olarak sunuyor. Sıradışı mimari ve mühendislik eserlerinin yanı sıra etkileyici turizm iştirakleriyle de anılan Polimeks, yenilikçi bir anlayışla, istikrarlı bir şekilde devam eden başarılı çalışmalarıyla kendi alanında dünyanın önde gelen kuruluşları arasında yer almaktadır.

Aşkabat Havaalanı Projesi’nin açılışı Eylül ayında yapıldı.

2013 yılında başlanan Aşkabat Havaalanı Projesi’nin açılışı, 2016 yılının Eylül ayında gerçekleşti. Aşkabat Havaalanı projesi 1,209,000m2 toplam proje sahası içinde, 429,559m2 inşaat alanı, 160,000m² terminal binası ile saatte 1.600, yılda 14 milyon yolcu ağırlaması hedeflenen bir havaalanı projesidir. Aşkabat Havaalanı Projesi, kuzey ve güney olmak üzere herbiri 3800m uzunluğunda iki pisti, 910,608.00 m2 apron alanları, bağlantı taksi yolları, hava tarafik kontrol kulesi, kargo binası, bakım hangarı, VIP terminali, itfaiye binaları, okul binası, yurt binası, spor salonları gibi toplamda 266 yapıyı barındıran dev bir kompleksten oluşmaktadır.
Büyük ölçekli ve birçok ekibin koordineli çalışmasını gerektiren Aşkabat Havalimanı Projesi; işveren, proje müşaviri, lokal kurumların talepleri çağdaş çözümlerle sağlanarak ve en önemlisi de hava trafiği ve konforunu kesintiye uğratmadan tamamlanmıştır.
Projenin hızlı ve kaliteli olarak tamamlanabilmesi için, çözüm ortakları ile birlikte dizayn çalışmalarından başlayarak, proje onayları, malzeme onayları, method statementlar, saha testleri ve nihai teslim süreçlerini ihtiva eden çok hızlı ve titiz bir çalışma yapılmıştır. Anahtar teslim olarak yapılan bu büyüklükte bir projede tüm bu süreçlerin idare ve kontrol edilmesi ayrı bir özen ve dikkat gerektirmektedir.

Projede, ihtiyaçları karşılayacak özel çözümlerin sunulmasından ötürü Maccaferri firması ile çalışılmıştır.

Daha önce farklı projelerde çalışılmasından ötürü ve dizaynların oluşma sürecinden sonra Pist ve Taksi yolları yağmursuyu drenaj açık kanallarında şilte gabion uygulaması kararı alınması ile birlikte Aşkabat Havaalanı projesinde çözüm ortağı olarak Maccaferri firması ile çalışılmıştır.
“Projede Maccaferri ürünleri ile yaklaşık 121,000 m2 bir alanda uygulama yapıldı.”
Projeye başlarken, Maccaferri tarafından yapılan ekspertiz sonucunda kanalın yapılacağı alanın zemin yapısı ve yer altı su seviyesinin yüksek olması sebebi ile, drenaj kanalları yüzeylerinde erozyon riskinin oluşabileceği tespit edildi. Bu durum hem ekonomik hem de teknik anlamda daha esnek sistemlerin kullanım gerekliliğini doğurdu. Bunun sonucu olarak Maccaferri ürünü olan Şilte Gabion tercih edildi. Şilte Gabion’un yanı sıra, zeminin zaman içinde kanala karışmasını da engellemek amacıyla geotekstil malzeme kullanılarak kompozit bir sistem oluşturuldu. Böylelikle Aşkabat Uluslararası Havaalanı Projesi’nde çok uzun ömürlü ve yenilikçi bir uygulama hayata geçirilmiş oldu.
Bunun yanında proje sahasının teknik gereksinimleri ve ürünün özelliklerinin birbiri ile örtüşmesi, ürünün galvaniz kaplı ve uzun ömürlü olmasının yanı sıra, sıkı dokusu ve çok özellikli olması, yabani otların kanal yüzeyine çıkmasına engel olması da tercih etme nedenleri arasında yer aldı.

Maccaferri’den projeye özel çözümler

Projeye başlamadan önce hidrolik hesabı, gözenek açıklığı, kullanılması gereken ürünler gibi konularda Maccaferri, hangi ürünlerin ve uygulamaların yapılması gerektiği konularında çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Maccaferri Polimeks İnşaat’ın farklı projelerinde, Vıp Kazarma Helikopter pisti zemin iyileştirme işleri için 3x3mm gözenek açıklıklı Geogrid 100/100 KN, Deniz Suyu arıtma projesinde GABIONS 2x3x0,5m, Olimpiyat Faz 1 için Geotekstil gibi ürünlerin tedariğini sağlamıştır.
Havaalanı projelerinde yağmur suyu drenaj çalışması son derece önemlidir. Kaplamalı ve kaplamasız büyük yüzey alanlarından toplanan yağmur sularını ve kısa sürelerde deşarj etme gerekliliği söz konusudur ve burada kurulacak drenaj sistemleri de oldukça önemlidir. Birçok farklı metot ile bu uygulamalar gerçekleştirilebilir. Açık kanal çözümleri en yaygın uygulamalar arasında yer almaktadır. Kaplamalı açık kanallarda betonarme, rip-rap, şilte gabion vb. uygulamaları kullanılabilir. Aşkabat Havaalanı Projesi’nde, Şilte Gabion seçilmesinin başlıca nedenleri; zemin yapısının şilte gabion uygulamasına elvermesi, yeraltı su seviyesinin kontrol edilebilmesi ve yükselmesinin engellenebilmesidir.
Konvensiyonel betonarme açık kanallarda zamana bağlı oturmalardan ve iklimsel koşullardan kaynaklı çatlak oluşma, yüzeysel bozulma gibi oluşabilecek problemlerin bulunması ve bakım ihtiyacı riski fazla olurken, ‘Şilte Gabion’ bu risklerin çok daha az olması veya olmamasını sağlamaktadır.
Hava trafiğinin devam ettiği proje sahasında betonu zayi etmemek için, keza beton imalatı peyder pey birbirini takip etmek durumundadır. Şilte Gabion’lar, yapılan imalatlar için esnek çalışma olanağı sağlaması, istenilen yerde bırakıp daha sonra devam edebilme olanağı sağlaması sebebi ile tercih nedeni olmaktadır.
Aşkabat Havaalanı Projesi’nde Şilte Gabion kullanımının tercih edilme nedenlerinden biri de, proje toplam ve günlük beton üretim miktarlarının kontrol altına alınabilmesidir. Pat sahalarında beton kaplamanın yoğun kullanımı ve betonarme binaların çokluğu nedeniyle açık kanallarda betona alternatif olabilecek malzeme seçimi ile beton kullanımının kontrol altına alınmasını sağlamaktır.

Road Mesh (Çelik asfalt donatı gridi) uygulaması

Aşkabat Uluslararası Havaalanı projesi otopark sahasında Maccaferri tarafından tedarik edilen, beton yapıların ömrünü uzatan ve güçlendiren Road Mesh (Çelik asfalt donatı gridi) uygulaması yapılmıştır. Açık- kapalı otoparklarımızda ve daha geniş bir alanda bulunan zemin katımızda otoparkın bir kısmı betonarme döşeme üzerinde yer alırken, bir kısmı da doğal zeminde yer almaktadır. Bu alanlardaki farklı oturmaları engellemek için asfalt kademelerinin içinde mukavemet arttırıcı, çökme deformasyonlarını en aza indirecek bir ürün kullanma ihtiyacı doğmuştur. Otoparkın beton kaplamalarında meydana gelebilecek farklı oturmaları, lastik izlerini ve çatlakları önlemek amacıyla yapılan uygulamada da toplam 8 bin m2 Road Mesh kullanılmıştır.
Daha önceki projelerimizde geogrid ve geosentetik ürünleri ve uygulamaları kullanılmış, ancak Aşkabat Havaalanı Projesinde Road Mesh uygulaması ilk defa gerçekleştirilmiştir.

Aşkabat Havaalanı Projesi’nde Maccaferri ile çalışmaktan memnunuz.

Aşkabat Havaalanı Projesi’nin tüm süreçlerinde, gerek malzeme tedariği gerekse teknik destek konularında Maccaferri’den alınmış olunan hizmetten son derece memnun kalınmıştır. Zorlayıcı sorular ve sorunlar olsa da mutlaka geri dönüş ve destek hizmet alınmıştır. Problemlere uygun çözüm önerileri almak ve özellikle böyle büyük projelerde sorunsuz hizmet almak, beklentilerin eksiksiz karşılanması son derece önemli olmaktadır. Bu anlamda Aşkabat Havaalanı Projesi’nde Maccaferri ile çalışmaktan memnun kalınmıştır.

Maccaferri’nin Düzce’de faaliyet gösteren fabrikasından malzeme tedariği projeye büyük avantaj sağlamıştır.

Polimeks İnşaat, daha önce farklı projelerde çalışmış olmanın verdiği bilinirlik ve güven ile projede bir çözüm ortağı olarak Maccaferri ile çalışmayı tercih etmiştir. Polimeks İnşaat, çalıştığı firmaları çözüm ortağımız olarak görmektedir ve firmaların da projeye böyle bir yaklaşımla baktığını görmek son derece önemlidir.
Malzeme tedariği konusunda da hiçbir problem yaşanmamıştır.  Maccaferri’nin Düzce’de faaliyet gösteren fabrikası malzeme tedariği konusunda projeye büyük avantaj sağlamıştır.
Maccaferri’nin dünyaca bilinirliği; çalışma alanları ve ürün yelpazesinin geniş olması; geosentetikler, geogridler, şev erezyonlarındaki koruma önlemleri, katı atık tesislerinde kullanılan birçok malzemenin üretiliyor olmasının yanı sıra birçok konuda ve alanda çözüm sunuyor olması; tüm sertifikalarını ve test sonuçlarını verebilmesi projede tercih sebebi olmasını destekleyen unsurlar olmuştur. Projede kullanılan ürünlerin Türkmenistan’da kullanılabilmesi için de bu sertifikaların eksiksiz olması gerekmektedir. Gerek ekip, gerek sunulan çözümler ve gerekse de ürünler bazında bakıldığında bu projede Maccaferri ile çözüm ortağı olarak çalışılmıştır.

Türk müteahhitlik sektörü açısından gurur verici bir proje

İçinde çok fazla yapı ve fonksiyonu barındıran bir kompleksi binlerce çalışanının, yolcunun, hava trafiğinin işleyişini ve konforunu kesintiye uğratmadan 3.5 yıl gibi bir sürede projelendirme aşamasından açılışa kadar tamamlamak için oldukça yoğun ve hızlı çalışılması gereken bir proje olmuştur. Ancak ortaya çıkan eserin güzelliği ve eşsizliğinin hem Türk müteahhitlik sektörü açısından hem de Polimeks’in projede yeralan tüm çözüm ortakları açısından gurur vericidir.

Daha fazla bilgi için

Bize +90 216 217 53 70 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz.



Sosyal Medyada Bizi Takip Edebilirsiniz.

E-bültenimize kaydolun!

En son gelişmelerden ve güncellemelerden haberdar olun!


E-Bültene kaydolmak istiyorum.