MacRes Toprakarme Duvarın Avantajları - Maccaferri
Sel Felaketini Engelleyen Çelik Moloz Bariyeri Tekno Maccaferri
Sel Felaketini Engelleyen Çelik Moloz Bariyeri
Kasım 17, 2017
7 geoteknik sempozyumuna sponsoruz
7 Geoteknik Sempozyumuna Sponsor Olduk
Ocak 18, 2018

MacRes Toprakarme Duvarın Avantajları

MacRes Donatılı Toprak Duvar Sistemi

MacRes Toprakarme Duvarın Avantajları

MacRes Toprakarme Duvar Avantajları,
1960lı yılların sonlarına doğru Henri Vidal isimli Fransız bir mimar tarafından geliştirilen donatılı toprak duvar sistemi (toprakarme), günümüzde sıkça kullanılan, klasik istinat yapılarına (betonarme, kagir duvar) göre ekonomik ve hızlı imal edilen bir istinat yapısıdır.
Donatılı toprak duvar sistemi, dolgu içinde oluşan çekme gerilmelerini, sürtünme ile karşılayan donatı elemanlarının (şeritler) , yükü zemine iletmeleri prensibine dayanmaktadır. Donatılı toprak duvar sistemi üç ana elemandan oluşmaktadır:
1. Dolgu malzemesi, 2. Sürtünme donatıları,  3.Prekast yüzey panelleri.
Sistemde kullanılacak dolgu malzemesinin granüler olması tercih edilmektedir. Dolgu ile donatılar arasında oluşan sürtünmenin maksimum ölçüde sağlanabilmesi için, içsel sürtünme açısı yüksek dolgular kullanılması, duvarın ekonomikliğini artırmaktadır. Sürtünme donatıları metal ya da polimer esaslı, yüzeyleri sürtünmeyi artırmak için pürüzlü olmalıdır. Prekast yüzey panelleri, estetik bir görünüş sağlamak amacıyla, şeritlerin ön yüzde tutturulduğu ve dolgunun akmasını önleyen, yapısal olarak taşıyıcı özelliği bulunmayan kaplama elemanlardır.
Maccaferri, MacRes adını verdiği ve sürtünme donatısı olarak polimer şeritlerin kullanıldığı donatılı toprakarme duvar sistemini kullanmaktadır.

MacRes Donatılı Toprak Duvar Sistemi
MacRes sisteminde kullanılan polimer şeritler

MacRes duvarların, klasik istinat yapılarına göre avantajları

  1. 6m’den yüksek olan duvarların ekonomikliği, belirgin şekilde artmaktadır.
  2. Taşıma gücü, klasik yapılar için düşük olan zeminlerde rahatlıkla uygulanabilir.
  3. Toprakarme istinat duvarı imalat sırasında kalıp ve iskele kullanılmamaktadır.
  4. Yol inşaatlarında, duvarın hemen önünden trafik akışı gerçekleşebilir.
  5. Dolgunun tabakalar halinde serilip sıkıştırılması neticesinde, dolgunun kendi içerisinde oturması mümkün olmayıp, temel zemininden kaynaklanabilecek oturmalarda sistemin bir bütün olarak çalışmasını sağlar.
  6. Klasik istinat yapıları yapısal olarak hasar verecek farklı oturmalar, toprakarme duvar projesi sisteminde kolaylıkla tolere edilir.
  7. Panellerin arkasına dolgu ile birlikte yerleştirilen filtre malzemesi ve bir birine geçen prekast panellerin oluşturduğu yatay ve düşey derzler hidrostatik basınç oluşmasını engeller.
  8. MacRes sisteminde kullanılan polimer şeritlerde (Resim-2), metal şeritlerin aksine paslanma sorunu olmayıp, 100m’lik rulolar halinde şantiyeye ulaştırılması, gerek zaman, gerek nakliye ve gerekse işçilik kolaylığından dolayı ekonomi sağlamaktadır.
  9. Dolgunun tekniğine uygun olarak yapılması ve min %95 Protor sıkılığının sağlanması durumunda isitnat duvarı yüksekliği artarak imalata devam edilir. Priz, kür süreleri vb. nedenlerden dolayı bekleme olmaz.
  10. 50-60cm’lik bir temel derinliği yeterli olup, derin temel kazılarına gerek olmayıp, paneller, basit bir donatısız hatıl üzerine yerleştirilir.
  11. Yüksek istinat duvarlar, aralarında palye bırakılarak kademeli olarak rahatlıkla inşa edilebilir. Bir MacRes toprakarme duvarı, diğer bir MacRes toprakarme dolgusu üzerine rahatlıkla inşa edilir.
  12. İş makinesi ve kamyonların dolgu sırasında sürekli olarak duvar (donatılı dolgu) üzerinde çalışması, olası zayıf zemin ya da sıkışmamış bölgelerin bu şantiye trafiği altında ortaya çıkmasına ve gerekli önlemlerin işin başında alınmasına olanak sağlar.
Daha fazla bilgi için

Bize +90 216 217 53 70 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz.



Sosyal Medyada Bizi Takip Edebilirsiniz.

E-bültenimize kaydolun!

En son gelişmelerden ve güncellemelerden haberdar olun!


E-Bültene kaydolmak istiyorum.